Så skapar du ett varumärke som leder till ökad försäljning

Ungefär så här jobbar HRatOnce  då vi ger   en master class eller jobbar i en  workshop. Detta är en förkortad version

 

Branding- så skapar du ett varumärke

Inledning

Det spelar ingen roll hur bra produkter, tjänster företaget har, hur väl firman är skött om du inte skapar förutsättningarna för att få intäkterna att rulla in. En bland förutsättningarna för att skapa intäkter är Branding.

Fortfarande gäller kurvan och stadier för produkten/tjänstens livscykel. Det är hastigheten för produktens fall och död som ökat.

 

 

Världen förändras i snabbare takt än vad människan mäktar med.

Om vi inte förändrar i den takt marknaden kräver kommer företaget aldrig att överleva. Kanske du tänker nu som företagare att du minsann alltid har gjort och utövat affärer på ditt sätt, så varför ska mitt företag behöva förändra? Se här:

KODAK ett anrikt fint företag med dundrande succé. Kodak var ett namn som förknippades med kameror, framkallning, foton. De hade till och med patent på digitalkameran och  namnet kunde ingen göra intrång på trots att det inte var varumärkesskyddat.  KODAK finns inte mer. KODAK hängde inte med i utvecklingen trots patentet på digitalkameran! Idag tas det 7000 selfies per minut världen över med telefonernas inbyggda kameror. Det missade KODAK och efter 134 år på marknaden poff, borta.

Hur väl framme ligger ditt företag i digitaliseringen? Vad är det som fattas? Det finns mängder av leverantörer som kan hjälpa till just med digitaliseringen. Jag hörde häromdagen att en företagare trodde företaget var digitaliserat genom att man kunde spara ner ett worddokument i en pdf fil! Så att testa sina kunskaper om digitalisering och vad just ditt företag behöver är en bra start.

Var befinner sig företaget, produkten/tjänsten?

Livscykeln beskriver produkten/tjänstens olika stadier. Det som är intressant är att se vad vi behöver göra i varje stadie produkten/tjänsten befinner sig i.

 

Utvecklingstadiet– ingen säljaktivitet

Introduktionsstadiet– Marknadsföringskostnaderna ökar. Aktivitet: Branding

Tillväxtstadiet: Branding än viktigare. Att ebablera varumärket. Konkurrenter tilltar. Höjer produktkvalitet och eventuellt sänker priset. Öka annonseringen genom digital marknadsföring

Mognadstadiet: Försäljningen börja avta – aktivitet: öka konsumtionen genom att förbättra varumärket,förändra egenskaper, förbättra kundservice, sänka priser, hitta nya marknader

Nedgångstadiet: Produkten/tjänstens nedgång och fall. Aktivitet:återlancering på marknaden med någon förändring så den kommer tillbaka till tilväxtstadiet igen.

 

Med nedanstående exempel förstår vi genast vad Branding betyder.

A brand party story:

En man ser en vacker kvinna på ett party. Han går fram till henne och säger: Jag är en fantastisk man.Det är direktmarknadsföring

En man ser en vacker kvinna på ett party. Han får hennes telefonnummer och ringer henne nästa dag och säger: Jag är en fantastisk man. Det är telemarketing

En man är på party och hans vän går till en vacker kvinna och säger: Min vän är en fantastisk kille.Det är annonsering

En man går fram till en vacker kvinna på ett party, häller upp en drink åt henne, erbjuder henne skjuts och säger:Förrresten, jag är en fantasisk man.Det är PR

En man är på ett party och en vacker kvinna går fram till honom och säger :Jag har hört att du är en fantastisk man.Det är ett erkänt varumärke.

 

När de flesta  säger om ditt företag: Jag har hört att era produkter är av hög kvalitet, lätta att använda och inte så dyra. Då har du skapat anhängare och  ett varumärke- brand.

Av detta kan vi dra slutsatsen att Branding handlar om rykte. Det tar lång tid att bygga ett varumärke, få ut ett budskap till rätt anhängare och åhörare. Det ska positioneras, paketeras och marknadsföras. Att förstöra ett rykte kan gå med blixtens hastighet. Exemplet har vi ju alla tagit del av i förra veckan. Swedbanks som under 200 år skapat och underhållit sitt starka varumärke. I ett nafs – poff, borta! Deras uppgift blir nu att bygga ett helt nytt.

Ett  varumärke ska alltid kännas.

Hur känns det när du hör Swedbank? Hur känns det när du hör Cocacola? Hur vill du att ditt varumärke kännas när det omnämns?

Därför är Branding viktig.

Hur kunder associerar till ditt bolag, produkt eller tjänst är avgörande.
Hur vill du att människor ska känna tycka och tänka då de hör ditt företagsnamn?

Testa här:

Jag vill att mina kunder ska tycka att……………………………………..och säga till andra ….när de ser min produkt, tjänst etc…………………………….och det ska leda till……………………

Jag vill att mina kunder ska känna ……………………………………………….när de hör talas om vårt företagsnamn som leder till……………………………………….

Jag vill att mina kunder ska tänka……………………………………………om mitt företag som gör att……………………………………………………………..

Produkten,tjänstens bästa egenskaper är…………………………………………………..vilket uppskattas mest av omgivningen

Vi har en utmärkt företagskultur därför att…………………………………………………………………och som uppskattas av anställda, leverantörer,kunder,samarbetpartners

Företaget som du driver vad står det för? Vad lovar företaget och vad är företagets kärnvärden?

Testa här:

Vi får beställningar för att våra kunder värderar våra erbjudanden om …………………………………………………högst

Vi får trogna kunder för att vi lovar att………………………………………och håller det.

Vi får trogna kunder för att vi alltid……………………………………………………….

Det viktigaste för oss är att……………………………………………………………………därför att………………………………………..

Vilken företagskultur finns i företaget? Som exempel på en företagskultur kan jag nämna IKEA och HM. Jag är säker på att du kan relatera till något som hör till IKEAkulturen. HM kulturen bygger bl.a mycket på beteende. Det kallas Management by mormor. Att man alltid returnerar ett samtal, kommer i tid, och svara på e-post. Kultur kan innefatta personal och produkt, tjänst . Från hur man samarbetar med partners, kunder och medarbetare.  Vad värderar ägarna mest? Mänskliga värden? Hur viktiga är de? Om de är viktigast så värderar ni kunder mest och sätter kunderna i fokus. Vilka kompetenser finns i bolaget? Hur märker kunderna det? Vad är vi bäst på? Vad bidrar vi med?

Produktens egenskaper? Förtroendet som företaget skapar hos kunderna- vad bygger det på?

 

Värdefullt att se till att bibehålla det goda ryktet

Att skapa ett positivt rykte är inte det svåraste. Det är att behålla det goda ryktet som är knivigt. Jag vill med nedanstående exempel belysa hur svårt det är att återskapa det goda ryktet.

Percy Barnevik , koncernchef på ABB. Kommer ni ihåg när han fick över 900 miljoner kronor pensionsavtal inkluderat i summan. Han hade varit verksam i ASEA och ABB under 17 år. Media drog i gång och genom en förlikning betalade han tillbaka halva summan. Men ett rykte hade uppstått om honom att han fick för mycket pengar av sin arbetsgivare och överskuggade att han hade skapat en ökning av aktiekursen  87 gånger under sina 8 år i ABB.Vad gjorde han för att försöka återställa sitt goda rykte? Jo han investerade 100 miljoner kronor i välgörenhetsfonden Hand-in-hand och blev mycket engagerad . Det är väldigt svårt att skapa ett nytt rykte när det första , det goda är dött. Han återfick aldrig förtroendet igen, men har ett stort nätverk världen över där en mindre skara fortfarande arbetar med honom i välgörenhet. Han försökte återskapa sitt goda rykte genom att satsa det mesta av pengarna i Indien på att lära människan att starta företag och bli självförsörjande. I en intervju som gjordes senare sa Percy Barnevik att det hade varit bra att ha de där pengarna som återbetalats för att kunna hjälpa fler……

Branding i introduktionsstadiet.

Det är i introduktionsstadiet som ryktet skapas. Då ska produkten marknadsföras och når vi inte ut på rätt sätt och till beslutsfattarna , så är vi illa ute.

Det här behöver du för att skapa företagets varumärke

Veta vad företaget står för

Veta vad ni vill

Vilka företagets resurser är, pengar,kunskap,medarbetare mm

Veta vad företagets budskap är

Vilka som ska nås av budskapet

 

Vad är kärnvarumärket?

Vad lovar vi? Vad är kärnvärderna som varumärket står för?

Skapa varumärket och gör det synligt

Vilka är vi? Våra värderingar och kvaliteter summerar oss för vad vi står för.

Vilka är våra anhängare?

Vilka kan hjälpa oss – ambassadörerna  att sprida det goda ryktet?

När vi definierat det, lagt ut det på marknaden och fått kundernas välsignelse , beställningar, då har vi skapat ett synligt starkt varumärke .

 

Kristina Höghielm

VD och ägare av HRatOnce

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.