Företagets värdegrunder – basen för en bra rekrytering

Visioner, missioner, värdegrunder etc. Det står i varje affärsplan. Jag har tagit del av hemsidor där mission , vision och värdegrund sätts ut. Ofta ser jag att företagsledningen inte förstått vad visionen är riktigt.

Vad är vision?

En vision är vad som företaget skall ha åstadkommit i framtiden. Ofta sätts vision i likhet med värdegrunden.

Vad är mission?

En mission är själva uppdraget. Vad har företaget för uppdrag egentligen? Ett flygbolag till exempel. Är deras uppdrag att transportera människor från A till B eller är det egentligen att få människor att trivas och ha en fin upplevelse under tiden de transporteras? Richard Branson var den första som uttryckligen sa att deras , Virgin, uppdrag var att underhålla människor från att de checkar in tills de nått destinationen. Han bjöd på glass.

HRatOnce – vårt uppdrag

Vi sparar tid och pengar åt frustrerade och stressade företagsledare och chefer som måste leverera  inom rimlig tid och på alla nivåer inom företaget.

Vad är värdegrund?

Det är vad alla tycker och har en uppfattning om. Det kan handla om det som tex Tele2s forne VD Lars-Johan Jarnheimer och H&Ms ledning tycker är viktigast. Det de kallar för Management by Mormor.

Att komma i tid till jobbet. Att hälsa. Att returnera telefonsamtal och e-post.

Jag skulle vilja säga att deras värdegrund handlar om respekt. Respekt till företaget, kunderna och sina medmänniskor. Oerhört lite respekt visas om man inte svarar på affärs e-posten och inte ringa tillbaka till någon. Om man inte har tid, kan man alltid delegera uppgiften om så måste vara fallet.  Jarnheimer sa att han varje år tog sig an en ung person som fick följa med honom på allt under ett år för att lära sig företaget värdegrunder bl a.  att komma i tid! Lars-Johan berättade att han hade påkalvar som ibland hade upp till 7 års universitetsstudier, men de kom inte i tid. En sådan basal sak. Lars-Johan hade konceptet  management by mormor med sig från H&M. Lars-Johan tvingade samtliga medarbetare att sitta ett par dagar på kundtjänst och ta emot samtal. För att lära sig vad kunderna tyckte och vad de behövde hjälp med.  Om man inte vet vad kunderna tycker – hur ska man då veta vad de vill ha? Eller ännu mer  vad de inte vill ha?

Värdegrunder är så viktiga att när företaget rekryterar och det märks tydligt att den arbetssökande personen inte delar den med företaget är det ingen idé att ni satsar på varandra.

Värdegrunder kan också handla om klädkoden, språkbruk, inställningar till mobiltelefoner och attityder till diversifiering.

Har du märkt på ditt jobb kanske, att vissa chefer tar efter i klädstil beroende på vem som är deras förebild på firman? Om chefen är klädd i slappa kläder så går ju även de anställda i slappa kläder och tvärtom. Många gånger har jag sett hur en manlig chef har klätt sig i jeans och kavaj. Lätt går det att få en uppfattning om klädkoder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *