Hur använder man en jämställdhetsplan egentligen?

Den 8 mars har passerat och vi kan återigen se att kvinnor får uppmärksamhet. En gång om året. Således den 8 mars – den internationella kvinnodagen. Kanske lyfts en kvinna när hon presterat guld i OS  men annars är det ganska sparsmakat. När herrarna vann silver i stafett på skidor i OS då blev det en generalskräll i pressen och herrarna blev omnämnda som om de vore utomjordiska med sina resultat……konstigt va?

Om arbetsgivare ska kunna attrahera intelligenta damer bör de ändra sina attityder en smula. Som exempel kan jag berätta om vad som hände efter att ledningen i ett större finans bolag i Sverige beslutade att 80% av förmögenhetsförvaltarna och traders skulle bestå av kvinnor. Det funkade genom att man storsatsade på annonsering och uppnådde det önskade resultatet. 80 % .

Efter ett år fanns inte en enda kvinna kvar i sin anställning. Alla hade sagt upp sig. Kvar fanns en ringa mängd män som inte förstod någonting. Så vad hade gått fel? Kvinnorna stod ut i ett år och sedan drog de vidare till andra arbetsplatser.

Jag har ett svar som skulle kunna ha en poäng i det hela och det är att männen måste sluta med jargongerna. När kvinnorna var på kontoret fortsatte de manliga skämten, man pratade om sporter och resultat i fotbollsserier man garvade och hade kul männen emellan . De fortsatte som vanligt. HAHAHA. Man ändrade ingenting.När det blev kick off hade man glömt att ta in i bilden att kvinnor gillar att göra andra saker än vad män gillar. Man fortsatte att köra bastu etc.

Att inte visa hänsyn till den förändrade gruppdynamiken blev slutet för detta finansbolags mål om att 80% av de anställda skulle utgöras av kvinnor.

Välkomna med input!

 

info@hratonce.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *