Ny stressrapport från Arbetsmiljöverket 30-49 mest utsatta

HRatOnce har tagit del av en rapport från arbetsmiljöverket. Arbetsorsakade besvär 2018

Tre av tio lider av arbetsrelaterade besvär

Närmare var tredje sysselsatt har haft besöver till följd av arbetet och ett av de vanligaste besvären är trötthet. Enligt stress- och  sömnforskaren Göran Kecklund är detta alarmerande. Stress som leder till trötthet är ett tecken på att det har pågått en längre tid. Detta kan få negativa konsekvenser för hälsan säger han. Varför blir det så här? För hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar samt otydliga eller motstridiga krav från arbetsgivaren är vanliga orsaker till besvären. Gruppen 30-49 år är den mest utsatta då det satsas hårt på karriären och den gruppen ställer höga krav på sig själva även när det gäller fritiden.

 

Återhämtning viktig

 

Återhämtningen blir alldeles för liten dvs man hittar inte tiden att kombinera arbete och vila.Ett tips som ges här är väldigt välkommen hos HRatOnce som genom att ge kompetensutveckling  online live och  bidrar med tidsvinster.

 

Hur kan arbetsgivarna bidra?

Arbetsgivarna kan ge mer tid till vila under arbetstid. Sluta upp med att allt ska klämmas in på så lite tid som möjligt.Arbetsgivarna kan ger mer stöd i det här och låta medarbetare varvar ner alltså minska arbetsbelastningen.

 

Vi på HratOnce föreslår att du ser  över var du kan få tidsvinster.

Du kan bättra på hur du hanterar din tid.

Strukturera upp mer.

Stäng av mobilen och säg till omgivningen vilka tider den är avstängd.Sätt upp rutiner

Träna mer. Fysisk aktivitet gör dig piggare. Du kan intervallträna på kort tid och ändå få upp konditionen. Ny forskning.

Ta pauser och vila. Lyssna på avslappningsprogram

Ha digitala möten så ofta det någonsin går. Det sparar tid och minskar stress

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *