Priming – ett effektivt sätt att hantera stress

VAD ÄR PRIMING?

 

 

Det är tidigt på morgonen och du har inte minsta lust att gå till jobbet. Du känner dig frustrerad och olustig. Kanske till och med apatisk. Du har mängder att göra men har ingen energi. Du vill få in känslan av att du är framgångsrik och fylld av energi att sätta igång dagen. Men icke. Du göra enstaka uppgifter och skjuter upp resten. Pustar och surar.

Vi söker väl alla och envar lösningar som kan ta oss ur den eviga stressen. Tankar och känslor är stressorer av stora mått- om de är negativa förstås.

PRIMING ÄR TANKESTYRNING

När vi är trötta och nere är det svårt att komma ihåg vad prestation och framgång känns som. Med hjälp av priming kan  du ändra ditt sinnestillstånd/humör och uppnå  en känsla av uppfyllelse . Priming kan få din dag att börja positivt. Det är tänkt att Priming ska få dig att starta dagen i positivt läge .

 

PRIMING-8 övningar och 10 minuter  av din tid.

Priming är en handling att ta tid att anpassa dina tankar och känslor, så att du kan leva ditt liv i toppläge. Det har gjorts flera studier gjorda om primingens kraft, men den som bäst illustrerar grunden för priming är en studie gjord av Yale-forskare. I hissen på väg till labbet skulle en ledamot av studiegruppen (som visste vad de behövde göra men inte varför) begära att deltagaren skulle hålla sitt kaffe. Lagmedlemmen skriver då lite information om deltagaren och får sedan tillbaka sitt kaffe. Varje deltagare skulle hålla koppen kaffe någonstans mellan 10 och 25 sekunder. För hälften av deltagarna var kaffet varmt, medan den andra hälften hade kalla koppar kaffe. Det är den enda skillnaden mellan de två grupperna av deltagare.

Här är det som blir intressant. I labbet läser alla deltagarna samma korta beskrivning av en person. De betygsatte sedan personens personlighetsdrag med hjälp av ett frågeformulär. De människor som hade haft varmt kaffe för de få sekunderna i hissen bedömde personen som mer generös, glad, bättre naturlig och mer social än de som hade hållit kallt kaffe. Människor som hade haft den kalla koppen var mer benägna att säga att de var mera olyckliga, irriterade och själviska.

Kom ihåg att det inte finns någon skillnad i profilerna.Båda grupperna läste, men hur de reagerade på beskrivningarna var väsentligt olika. Den märkligaste delen? De hade ingen aning om att det var PRIMING det handlade om.

I ett annat exempel tittade en Harvard-studie på hur asiatamerikanska kvinnor svarade på ett kort frågeformulär som inkluderade antingen en fråga om deras kön eller etnicitet, påverkade deras efterföljande matteprovresultat. De som bad om att identifiera sin etnicitet gjorde 11% högre än de som bad om att identifiera sitt kön och 5% högre än kontrollgruppen (som inte hade någon fråga om sitt kön eller etnicitet före testet). Återigen tog de alla samma test, men den enda frågan innan de tog provet gjorde en stor skillnad. Detta är effekten av priming.

Så vad betyder PRIMING ?

 

Förmodligen har du själv har upplevt detta fenomen. Tänk på en förekomst när du var arg eller frustrerad – har du då överreagerat?Var det ett litet problem? Som du gjorde till ett stort?Jämför när du är kär- då verkar ingenting gå fel!

Den nedersta raden? Våra tankar, känslor och känslor kan grundas av faktorer som vi inte ens är medvetna om, vilket i hög grad påverkar vår prestation i andra aspekter av våra liv. När du praktiserar detta korrekt kan priming drastiskt förändra livskvaliteten. Så nu vet du vad priming är, hur kan du använda den här övningen för att förbättra ditt liv.

 

DE 8 STEGEN FÖR DIN 10-MINUTERS MORGONPRESTATION:

Priming behöver inte vara en lång process. Att bara ta 10 minuter av dagen på morgonen kan hjälpa dig att komma i toppläge och ändra dina tankar och handlingar till det bättre. Så här kan du börja priming idag.

  1. Sitta:   Hitta en stol i ett relativt tyst område och sitt rakt upp. Placera båda fötterna på golvet, dra axlar tillbaka, bröst upp och håll nacken lång och huvudet högt.
  2. Andas : Genom att byta andetag ändrar du ditt tillstånd av att vara. Jag kan rekommendera Tony Robbins egna metod är att göra andningsövning med tre uppsättningar med 30 andetag varje med en paus mellan varje uppsättning. 1 MIN
  3. Börja med att andas : Lägg händerna på ditt hjärta. Känn dess makt och styrka när du andas in i den. 30 SEC
  4. Öva tacksamhet : Tänk på tre saker du är tacksam för just nu. De kan vara från ditt förflutna, din nuvarande situation eller din framtid. När du tänker på det första, skapa en så tydlig en bild av det ögonblicket som möjligt, och visualisera. Se den framför dig. Efter ungefär en minut, gå till nästa sak, sedan nästa.  Även på dåliga dagar kan du hitta något litet och meningsfullt att vara tacksam för. 3 MIN
  5. Visualisera : Nu kommer den del som är som en välsignelse eller en bön. Det kan vara så andligt som du vill att det ska vara. Tony Robbins föreställer sig att färgat ljus kommer ner och fyller kroppen, läker allting – kropp, tankar, känslor – det som  behöver läkas. Tänk dig att något problem i ditt liv löses. Skapa bilder och känn in hur bra det känns. 1 MIN 30 SEC
  6. Dela : Skicka nu all energi du har fått genom din helande och skicka ut till de människor du älskar. Känn energin gå upp och ner, skicka till din familj, kära, kollegor, kunder, vänner och till och med främlingar du bara träffat en gång. 1 MIN 30 SEC
  7. Fokusera och fira Tänk nu på de tre resultat eller mål som du vill ha mest. Det här är saker som kommer att excitera  när de är färdiga. Nu kännsdet  som om de är klara. Fira den känslan av färdigställande och seger, visualisera hur det kommer att påverka de omkring dig. Med tacksamhet, gå igenom varje utfall en efter en,  upplevd känsla av framgång. 3 MIN ( Om du undrar varför du ska fira? Titta på Nadal efter varje vunnen boll. Det ingår i mental träning visualisering) 

8.Stretcha ut kroppen , tacka världen och gå till jobbet fylld av lust att ta tag i uppgifterna.

Källa Tony Robbins

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *