Vad händer efter #metoo?

Varför så svårt att hantera i ledarskapet?

Att vi fått höra och ta del av händelser som har med sexuella trakasserier och göra samt att det är svårt för de som anmäler att få upprättelse. Eller så anmäler de berörda inte alls i rädslan av att känna skam, eller att bli ännu mera utsatta. Att ledare i företag inte har tagit tag i detta trots att de blivit uppmärksammade på problemet är ynkedom! Det är ynkliga män, rädda för att bli inblandade , rädda för att mista sin position. Det är ynkliga män som utsätter sårbara kvinnor för våld. Du som är ledare och som inte har gjort tillräckligt, fast du vet att det sker på din arbetsplats- du är ynklig!

Utsattheten det största hindret?

De kvinnor som har utsatts för våld och andra sexuella trakasserier är en särskild utsatt grupp människor.

Det kan handla om att mannen har ett så stort övertag att man av rädsla inte gör något. Då handlar det om att skydda en förövare.  Som att skydda en alkoholist, genom att bli medberoende. Samma sak.

När en kvinna är utsatt för våld och inte anmäler då skyddar hon förövaren och inte sig själv. För slagen kommer inte att upphöra för att kvinnan avstår att anmäla. Hon behöver hjälp med att anmäla förövaren.

Ingrip då du misstänker något

Varför gör så få människor något för att hjälpa de utsatta när de upptäcker att något är fel och till och med sett och hört något utöver det som är vanligt. En arg man hörs. En slagen kvinna syns. Men varför anmäler så få? Det är många människor som både ser och hör vad som försigår men inte gör något. De vill inte blanda sig i eller? Vi är skyldiga att hjälpa en medmänniska som ligger hjälplös vid en vägkant till exempel. Varför skulle vi inte vara medskyldiga att ringa en signal till polisen som får rycka ut? Du kan rädda liv på så sätt. Det är oerhört svårt att komma ifrån en livsfarlig våldsman, men det minsta vi kan göra som medmänniskor till den som är  utsatt är åtminstone försöka hjälpa till. Bry er inte om om kvinnan säger att ingenting hänt. Du är inte dum. Det du ser och hör ljuger inte! Ett osunt gräl, ett blåmärke som syns. Det talar sitt tydliga språk.

Jag har själv varit med om att tvinga vänner till mig att få upp ögonen för en pedofil som så uppenbart via sina handligar visade att han var en förbrytare. De utsatta ville inte se, inte heller att deras familjenamn skulle lämnas ut i en polisrapport. De lät honom hållas och sa till och med att det inte var så farligt att titta på foton på små barn. Men kom igen! Jag ställde till ett sådant raseri och hotade med allt jag kunde komma på och spred ut ryktet om denna familj. Men inte förrän civilpolisen kom och gjorde en husrannsakan och 2 timmar senare åkte därifrån med säckvis med bevismaterial avskedades denna man. Han hade varit trädgårdsmästare hos familjen under 25 år! De visste- men gjorde ingenting.

 

Du räddar människoliv och anständighet om du hjälper en medmänniska. Du kan väl ändå inte stå och se på?

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *